středa 8. února 2012

Pavel Brycz .:. Tátologie

Tuhle knížku jsem nějakou dobu míjel, protože ten obal mě prostě odrazoval.
Který chytrý mozek asi napadlo, dát na knihu pro muže fotku polonahého chlapíka se zatnutými svaly?


Nakonec jsem ale stejně neodolal a do své knihovny ji zařadil.
Dokonce ji doporučuje Liga otevřených mužů (bodejď by ne, když je spisovatel jeden z nich a ještě ke všemu moc knih o otcovství nevychází).
Nalákala mě na ni jedna recenze a říkal jsem si, když už nic, budu mít alespoň o čem psát na blog :-)

Anotace z přebalu knihy:
"Každý autor chce psát knihy, které mají hlavu a patu. A aspoň jednou za život napsat i takovou, která má koule. Tátologie dosáhla vysoké laťky: má hlavu, patu i koule. A dává báječné rady všem tatínkům, kteří také mají všechny tři náležitosti na správných místech. Jak mít dost odvahy k nezodpovědnosti vůči šéfům a spát v práci? Jak se zachovat, když přežijete s dětmi celý nekonečný večer a ve dvě ráno vás budí opilé pohihňávání bytosti, kterou milujete, ale jež má jednu nohu o dost kratší, protože si urvala jehlový podpatek, když stoupla ve tmě do kanálu? A jak uživit rodinu v éře hypotečního otroctví, i když si na vás nevzpomněly s úřadem ombudsmana České dráhy? Toto a mnohem víc obsahuje kniha, která ani ženám nebude rozhodně cizí. Vždyť některé tátologické rady už znají z Maminky, časopisu, který četly v těhotenství, když ten jejich se ještě ládoval okurkami a nedovedl si představit, že se smíří nejenom se svým otcovstvím, ale dokonce i se svým vlastním tátou."

Moje milá mi říká, že nemám smysl pro humor.
To víte že mám, sice v jiné dimenzi než mé bezprostřední okolí, ale je tam.
Ale mně ta knížka nepřišla zas až tak vtipná, jak se tváří.
Uznávám, že mám možná trochu problém s autoritami a pokud mi jiný muž začne říkat co a jak mám dělat, stává se z něj úhlavní nepřítel číslo jedna.
Jasně, ty rady a postřehy mají hlavu a patu a čtenářkám časopisu "Maminka" to může přijít roztomilé a zábavné (moc se omlouvám všem čtenářkám časopisu Maminka, nic proti nim nemám a ani je neznám, ale jsou to přeci jen čtenářky!), ale ta kniha je pro muže (nebo mi něco uteklo a ona není?).
Víte jak, jsem muž a čtu kterak druhý muž je chytrý jak opice (stejně tak roztomilý) a chlapská ješitnost mi prostě nedovoluje mít ho rád.
A najednou, když už to chci vzdát a říkám si, že těch rad je už opravdu moc, tak pan Brycz přestane.
Začne část knihy s názvem "Tati, vypravuj ..." a je úplně jiný.
Je to chlap, který má cit, který něco zažil a umí to podat tak, že to druhého chlapa zaujme.
Smazalo se to ego Supertáty a mluvil na mě muž, kterého jsem rád poslouchal.
Abych to nějak ukončil ... ať už si o téhle mé úvaze myslíte cokoliv, chtěl bych vás ujistit, že ta kniha se mi vlastně líbí.
Většina těch věcí, které mi vadily, je asi můj vnitřní problém a tak spolknu svoji nedůtklivost a ostatním tátům ji doporučím.
Když už nic jiného, třeba si uvědomíte, že jste vlastně taky takový "SuperTátové" ;-)

... mimochodem, zjistil jsem, že ta kniha vyšla ve třech (možná i dalších) vydání ... ty obálky jsou hrůza jedna vedle druhé :-)

8 komentářů:

Jana Burianová řekl(a)...

Obálka prý "prodává"! Komu v tomhle případě? Že by ti zatnutí svalnatci tohle četli? Mezi golfem, posilovnou, solárkem a pracovními obědy, večeřemi... ? Navzdory obálkám a návodům na super táty si myslím, že báječných, citlivých otců s fantazií, humorem i nadhledem přibývá. Jste toho důkazem, jen by mě zajímalo, jestli tenhle web nehltají jenom samé baby, jestli ho čtou ti další báječní otcové.

hanele řekl(a)...

Obálky jsou vážně děsné! A je jedno, kolik tady chodí "supertátů", protože supermámy jim to čtivo zakoupí ;)

Terka řekl(a)...

nojo kazdy ma jiny vkus

me by odradila knizka i obsah, ale dobre jsi popsal co Ti na tom vadilo, mám s tím také vnitřní rozpory

Danka řekl(a)...

Zrovna tuhle knihu jsem koupila manželovi k Vánocům. Narazila jsem náhodou na stránky Ligy otevřených mužů, uviděla, že ji doporučují a pak jsem taky někde četla tu recenzi, kterou cituješ.
Muž ji zatím odložil, taky mu moc k srdci nepřirostla. Tak já mu řeknu, že má dát šanci aspoň té druhé části :)

Yarda řekl(a)...

Tož pane, ta tvoje recenze opravdu nevypadá jako doporučení. Ale naprosto chápu tvůj problém s autoritami a tak si říkám, jestli to nebude vrozený chlapský pocit... Možná i z toho důvodu mě knížka i po tvém "doporučení" ani trochu nepřitahuje. Ale čert ví, jestli to nebude tím, že kdo nezkusil, nepochopí. Každopádně ty obálky jsou jedna strašnější než druhá. Dokonce se mi zdá, že jsi je seřadil od "nejlepší" po nejodpornější §o)

Partyzánská zahradnice řekl(a)...

Auuu! Pohled na obálku (vlastně všechny tři) mě bolí... Co se týče Tvého doporučení - jsi upřímný a je dobře, že jsi vydržel do druhé půlky, která Ti něco dala. Já měla skvělýho tátu a jsem ráda, že nejsem jediná. Hugo se má :-).

Anonymní řekl(a)...

Nejlepší knížka o výchově a rodině je Vraní ulice od Iana Bankse. Schválně jestli ji ořvete.. já tedy hrozně a vůbec brečíte..pardon my si vlastně tykáme...brečíš u knížek?
suva

Maaristaan řekl(a)...

Milá Sůvo, děkuji za doporučení.
Knihu neznám, ale zařadil jsem ji do seznamu k přečtení, většinou dám na doporučení ...
A jestli brečím u knížek? U knížek ne, umí mě dojmout do hodin tiché melancholie, ale rozplakat ne.
Některé filmy mi umí hodit do oka mouchu, ale to je asi tak vše :-)